Read more: http://www.ciktom.com/tutorial-pasang-butang-tweet-plus-one-share-dan-like-facebook-blogspot/#ixzz2mBdRtwHf

Friday, April 25, 2014

Kepentingan Asid Folik Untuk Kesuburan dan Hamil

juhaida joe | 5:05 PM |
Anda di luar sana tahu atau tidak pentingnya Asid Folik ni untuk kesuburan dan juga kehamilan.Asid Folik sangat penting kepada pasangan suami isteri yang baru berkahwin yang ingin hamil atau yang inginkan anak,iaitu sesuatu anugerah yang anugerah sangat berharga dari Yang Maha ESA..

Hari ni saya nak cerita sedikit mengenai kepentinagan pengambilan Asid folik dalam persedian untuk pasangan yang ingin hamil. Jom kita lihat apa kepentinagn Asid Folik ni...
KEPENTINGAN ASID FOLIK

1) Mengurangkan kecacatan saraf tunjang (neural tube defect) seperti: Gangguan pada pembentukan saraf tunjang (spinal bifida). 

Bayi yang dilahirkan dengan pembentukan otak dan tempurung kepala yang tidak sempurna atau langsung tak terbentuk ( anecephaly/encephalocele).
 Encephalocele2) Mengurangkan keguguran, lahir mati dan kelahiran pra matang dan kekurangan darah (anemia).


3) Mengurangkan kecacatan yang lain pada bayi:

-Sumbing lelangit (cleft palate) 

-Kecacatan pada jantung (congenital heart disease)
-Pembentukan kaki dan tangan yang tidak sama (limb reduction) 
-Kecacatan pada sistem pembuangan air kencing (urinary system)

4) Menambahkan kepekatan haemoglobin dalam darah.


Apakah Asid folik??


Asid Folik atau folate dikenali sebagai vitamin B9 yang sangat diperlukan untuk membina sel-sel baru dalam tubuh. Ia penting untuk membina DNA yang baru dan memperbaiki DNA yang telah rosak dalam sel. So, ia sangat diperlukan oleh bayi dalam rahim untuk membina banyak sel-sel baru. Kalau si ibu kekurangan asid folik kesihatan bayi dalam rahim mungkin juga akan terjejas.Ia juga penting untuk membentuk saraf tunjang bayi yang lebih sempurna pada peringkat awal mengandung.

Siapa yang perlu??
 • Semua wanita yang berumur 14-44 tahun terutama wanita yang merancang untuk mengandung.
 • Ibu yang pernah melahirkan anak dengan kecacatan saraf tunjang
 • Merawat kesuburan pada lelaki.

Pentingkah Asid folik untuk KESUBURAN LELAKI & WANITA?

Folic acid juga dapat membantu merawat masalah kesuburan pada lelaki. Ia akan mengurangkan kecacatan kromosom pada sperma lelaki. Sperma yang mengalami kecacatan kromosom apabila disenyawakan dengan telur ovum, akan menghasilkan janin yang tidak dapat hidup lama.
Folate adalah supplemen penting bagi membantu proses spermatogenesis. Bagi wanita ia membantu dalam kematangan telur ovum, pembentukan placenta dan ketika janin ditanam ke dalam rahim. 

sumber: http://drzubaidi.com


Waktu ambil Asid Folik

Untuk wanita yang merancang untuk hamil, ambil asid folik sekurang-kurangnya 3-6 bulan sebelum mengandung. Untuk wanita yang telah hamil pula, dinasihatkan agar mengamalkan pengambilan folic acid setiap hari sejak awal kehamilan dan harus diteruskan sekurang-kurangnya untuk 12 minggu pertama. 

Ini kerana dalam usia kehamilan 12 minggu pertama perkembangan otak dan sistem saraf bayi dalam rahim berkembang dengan cepat. Apabila usia kehamilan memasuki trimester kedua iaitu berusia melebihi 13 minggu pengambilan folik asid boleh di hentikan. Tetapi digalakkan mengambil asid folik sehingga kelahiran bayi.


Dos yang perlu
 • Wanita biasa - 400 microgram (0.4 mg) sehari
 • Wanita hamil - 600–800 micrograms sehari

So apa lagi anda tunggu??jangan di tunggu-tungg...nak mula hari ni??kata esok..nak mula esok kata lusa lah...last2 anda akan abaikan benda yang penting untuk anda.,tidak salah jika anda ingin mengambil asid folic sebagai langkah persediaan untuk hamil dan juga sebagai usaha untuk meningkatkan tahap kesuburan anda. Kita berusaha ALLAH menentukan.   
Shaklee menyediakan dua produknya yang mengandungi asid folik. Kedua-dua produk ini memang sangat bagus dan mempunyai banyak manfaat untuk kesihatan kita. Jom kenali dua-dua produk yang terbaik ini.

B Complex dan Vitalea (Multivitamin) Shaklee ini mengandungi 200mcg Asid Folik. Untuk penjagaan kesihatan harian, pengambilan kedua-dua produk ini amat disyorkan. Badan yang sihat juga diperlukan untuk mendapatkan zuriat dan seterusnya untuk menghadapi proses kehamilan selama 9 bulan.


Apakah kepentingan B Complex terhadap tubuh kita?
 • Membantu untuk mengekalkan tisu otak yang sihat, saraf, kulit, mata, rambut, hati dan mulut, serta otot di dalam saluran usus gastro.
 • Terlibat dalam penghasilan tenaga dan berguna untuk kemurungan dan stress. Ia adalah nutrien anti-tekanan.
 • Diperlukan untuk pembentukan darah, dengan itu, ia membantu mencegah anemia.
 • Membantu untuk mengelakkan sawan, epilepsi, dan membantu mengatasi keletihan dan ketagihan makanan.
 • Membina rambut yang sihat dan mencegah uban.
 • Membantu dalam merawat alergi, menyembuhkan luka, mengawal penyakit jantung, hiperaktif.
 • Membina tindak balas imun, mencegah kemandulan, masalah haid, multiple sclerosis, gangguan saraf, skizofrenia, membantu fungsi seksual , kesukaran penglihatan, masalah kehilangan berat badan, dan melindungi terhadap keracunan plumbum.

Kenapa perlukan Vita-Lea(Multivitamin & Multimineral)?
 • Penambahan tenaga segera.
 • Pelengkap nutrisi bg yg mengamalkan diet yg tidak seimbang terutamanya mereka yg mengamalkan sayuran shj (vegetarian) dan anemia.
 • Keupayaan Sistem Produktif
 • Sangat membantu dalam stimulasi metabolisma dan melambatkan proses penuaan.
 • Menyediakan asas nutrisi, memastikan sel hidup, pertumbuhan sel baru, membantu proses pembesaran, pertumbuhan rambut, otot, kulit, kuku dan hormon, serta menjaga kesihatan tirod.
 • Melindungi fungsi buah pinggang, jantung dan hati.


Note: Folic acid larut dalam air. Ini bermakna jika kita mengambil asid folik secara berlebihan, ia tidak dapat disimpan di dalam hati (pusat simpanan nutrient), maka ia akan dikeluarkan melalui air kencing. 

PASTIKAN anda membeli dengan saya untuk mendapatkan TIPS dan KONSULTASI YANG BERTERUSAN!!

Shaklee Independent Distributor [1082620]  Call / Sms / :013-5000902 /Whatsapp:013-5000901

FB:  Juhaida Joe

 

No comments :

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...